Selecteer een pagina

Vrijwel iedereen heeft wel een meubelstuk of accessoire in huis waar een verhaal achter schuil gaat.
Dit keer het verhaal van de hooikist van Annet.

Een hooikist? Dat is geen alledaags meubelstuk. Vertel!
Deze kist is gemaakt in de tweede wereldoorlog in Donkerbroek, waarschijnlijk door mijn opa. De kist was van blank ruw hout en gevuld met hooi, met daaroverheen stof. Er zaten twee gaten in, waarin pannen geplaatst konden worden. Het eten werd eerst aan de kook gebracht en daarna in de kist geplaatst om na te garen. Een duurzame oplossing, uit nood geboren.
Mijn oma heeft hem na de oorlog bewaard en mijn moeder, de oudste dochter van 3 kinderen, kreeg hem rond 1965 mee toen ze trouwde. Zij heeft de hooikist donkergroen geverfd, geheel volgens de trend van het destijds populaire Hindelooper Schilderwerk. De kist kreeg ook een nieuwe functie, het werd een opbergkist voor het speelgoed van mijn broer en mij.

Waarom is deze hooikist voor jou zo speciaal?
Ik kreeg de kist van mijn moeder in 1987, toen ik in Groningen op mezelf ging wonen. Ik was er erg blij mee. Mijn moeder had de moeite genomen de kist op te knappen. Ze had ‘m geschuurd en mooi blank gelakt, hoewel de groene kleur er nog wel een beetje doorheen schemerde. De strakke vorm en de kleur van het blank gelakte hout pasten mooi in de soort van Deense inrichting van mijn kleine studentenkamer. Ik gebruikte de hooikist als salontafel en was blij met de extra opbergruimte, want in de kist passen heel veel spullen.
Sindsdien is hij altijd in mijn woonkamer in gebruik geweest. Eerst als salontafel en toen ik zelf twee jongens kreeg, opnieuw als speelgoedkist. Kort geleden heeft mijn oudste de zitkamer opnieuw ingericht, maar een salontafel ontbrak. Hij heeft de kist toen van ‘opbergkist achter de bank’ weer gepromoveerd naar salontafel.

Denk je dat je er ooit afscheid van zult nemen? Of blijf je het meenemen waar je ook gaat wonen?
Nee ik zal er geen afscheid van nemen, anders dan dat ik hem misschien meegeef aan een van de jongens, als ze op zichzelf gaan wonen.

Heb jij een woonitem waar je iets over kwijt wilt? Leuk! Stuur me een mailtje via wendy[@]wendybosch.nl 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies". Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. De privacy verklaring kunt u hier lezen.

Close