Bedtijd

Het blijft een van de leukste ‘klusjes’ in huis: het inrichten en aankleden van de baby- of kinderkamer. Kinderen zijn meer dan ooit, ons droomprinsje of prinsesje. En dus leggen we ze te slapen in een droombedje en wordt de kinderkamer omgetoverd tot een paleisje. Kosten noch moeite worden gespaard. Behalve fabelachtig mooi, moet de kinderkamer vooral veilig, praktisch, duurzaam, multifunctioneel en flexibel zijn. Aan stijlen en ideeën geen gebrek. Zoveel kinderen, zoveel wensen.

Cinderella - Mark Wilkinson

Het kind mag dan wel een droomprinsje of prinsesje zijn, toch krijgt hij of zij, zeker als baby, meestal de kleinste kamer van het huis toegewezen. Eigenlijk druist dit tegen alle logica in. De kinderkamer is namelijk veel meer dan een (ouder)slaapkamer. Hoe ouder het kind wordt, des te intensiever hij zijn kamer gebruikt. Als baby slaapt hij er, wordt hij gevoed en verschoond. Maar al gauw zal het kind in zijn kamer willen spelen, computeren, tv-kijken, huiswerk maken en vriendjes te logeren hebben. In dat ene kamertje wordt dan dag en nacht geleefd!
Dat is nog niet alles. Als kleuter en soms nog als puber, moet de kamer dikwijls gedeeld worden met een broer of zus. Als tiener wordt de kamer zelfs woonruimte. Want waarom zou je het ouderlijk huis verlaten als het thuis zo goed voor je geregeld is? De tijd dat kinderen zo jong mogelijk het huis ontvluchtten, om de generatiekloof te omzeilen, lijkt voorbij.

Eisen
De kinderkamer is misschien wel de moeilijkste klus in huis. Maar ook heel leuk om te doen! De inrichting begint bescheiden met een ledikantje of wiegje, een commode en klerenkast, maar binnen de kortste keren wordt er veel meer van de inrichting én aankleding verwacht. Gelukkig zijn er specialisten die hier hun vak van gemaakt hebben. Fabrikanten ontwikkelen meubilair op maat van het kind. Dat wil zeggen, meubelprogramma’s die ruimtebesparend, flexibel, kindvriendelijk, duurzaam, veilig zijn en als het even kan, letterlijk met het kind meegroeien.

Wensen

G-style meidenkamer


Naast de praktische kant van de kinderkamer, spelen vooral sfeer en stijl een rol bij de inrichting. Kinderen hebben al vrij snel een eigen wil en smaak. Ze lijken steeds jonger ‘volwassen’ te zijn en weten precies wat er te koop is. Die maak je niets meer wijs. Zij praten beslist ook een aardig mondje mee als het om de inrichting van hun kamer gaat. Vroeger was het vrij duidelijk: rose voor meisjes, blauw voor jongetjes. Ook de motiefjes voor het behang lagen vast. Maar dat gaat nu niet meer op. De kinderkamer is volwassen geworden. En zo worden steeds meer kinderkamers ingericht volgens een interieurstijl, die afkeken is van de Grote Mensen wereld. Het kind kan voor naturel gaan, koloniaal, strak design, kleur, retro enzovoorts.

Dit bericht is geplaatst in kinder- en babykamer, Woonteksten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie